Kiválasztotta a neves zsűri a Dorogi hangulatok és az Élet-Jel kategória legkiválóbb fotóit és a két fődíjast szeptember 9-én. A szép számban beérkezett alkotások közül 10-10 nagyméretű  tablót készítünk, amelyeket szeptember 21-én a FÓKUSZ fesztiválon megtekinthetnek. A kiállítást Végh Éva festőművész nyitja majd meg 17:50-kor a művelődési ház sörkertjében.

A zsűritagok:

VÉGH ÉVA festőművész

A képzőművészettel a 70-es években, Viktor Vasarely személyes barátsága hatására kezdett el foglalkozni. Egerben tanári diplomát szerzett, majd másoddiplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Alkotásai megtalálhatók közgyűjteményekben és magángyűjteményekben egyaránt. Évek óta részt vesz nemzetközi és hazai alkotótáborokban. Eleinte olaj és vegyes technikával dolgozott, majd a 80-as években selyemfestéssel, később a tűzzománc technikával. A hajósi Nemzetközi Művésztelep szakmai vezetője, Matteo Massagrande olasz festőművész hatására kezdett az akrilfestészet felé fordulni. Az utóbbi években a tűzzománc jelent kihívást számára. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, az Esztergomi Művészek Céhének, a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesületnek, a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületének, a Kernstok Károly Képzőművész Körnek, a Tűzzománc Művészek Körének, Dorog Város Kulturális Közalapítványa elnöke. A városvezetés kérésére megfehetette a Díszterem, Triptihonját, részt vett a dorogi kálvária Stáció képeinek készítésében. A Nipl Stefánis Uszoda Triptihonját 2007-ben készítette, ahogy szintén az uszodában A szén története tűzzománc sorozatot. Művei megtalálhatók az Intézmények Házában is.

Egyéni kiállításai voltak Budapesten, Esztergomban, Hajóson, Tatán, Szentendrén, Pécsett, Ózdon, Dorogon.

Csoportos tárlatokon szerepelt: Belgiumban, Indiában, Horvátországban, Szerbia, Romániában, Ausztriában.

www.evedesign.hu

KAPA MELINDA festőművész, művésztanár

Földrajz-rajz szakos tanárként dolgozik Dorogon, a Petőfi iskolában. 1990-től nyaranta alkotótáborokban képezi magát. Tagja volt a Bajnai Grafikai Alkotóműhelynek, ott sajátította el a rézkarckészítés alapjait, mestere Kántor János képzőművész. Később a Szőgyéni Nemzetközi Művésztelepnek, jelenleg a Rajztanárok Siroki Alkotóműhelyének résztvevője. 2007-2014-ig a nyergesújfalui Kernstok Károly Képzőművészeti Kör vezetőjeként ujjászervezte a csoportot.
Útkereső, a rézkarcok mellett pasztellképeket készített, jelenleg akrillal dolgozik. Szeret fotózni, munkái 1996 óta veszek részt kiállításokon, rendszeresen szerepelnek alkotásai a szőgyéni, a siroki alkotótábor valamint a Kernstok-kör közös tárlatain. Tanítványai számos nemzetközi és országos díj tulajdonosai. Legutóbb a Dorog35 pályázat gyermek képzőművész kategóriájának fődíját nyerték el szakkörösei.

Egyéni kiállításai voltak Esztergomban, Budapesten, Tokodon, Dorogon,

Közös tárlatokon szerepelt Németországban, Romániában, Szerbiában Tatabányán

Kültéri munkái: Dorog Városi Sportcsarnok homlokzatterve, Kalandorka játszótér festése.

Elismerései: XXI. Amator Artium, Tatabánya, Grafikai díj,  “Nyiss ránk” Országos Képzőművészeti Pályázat 2. helyezés, Nyergesújfalu Művésze díj,  Retro pályázat fődíj,

KOLONICS PÉTER festőművész, művésztanár

Pécsett a Janus Pannonius Tudományegyetemen, Keserü Ilona festőművész csoportjában végezte tanulmányait. 1988 óta Dorogon, az Eötvös iskola rajztanáraként dolgozik. Vezeti az iskola alkotókörét, illetve 1989 óta a ma már a művelődési házban működő Dorogi Képzőművész Kört. Tanítványai közül már többen művelik a képző- vagy iparművészet valamely ágát hivatásként. Az alkotó tevékenység fontos része életének. Évek óta tagja a jelentős múltú nyergesújfalui Kernstok Károly Művészeti Körnek. Elsősorban akvarellezik, illetve olajfestékkel dolgozik. Használja a tust, pasztellt, a gouache-t, néha az akrilt, valamint készít tűzzománcokat is. Foglalkoztatja a régi, középkori kódexfestészet is. A keramikus mesterség alapismereteit is elsajátította.

Elkészítette Dorog Város Önkormányzatának a város panorámaképét 1.2 m x 3 m-es méretben. (A kép a Városháza nagytermében tekinthető meg). 2006-ban a csolnoki plébánia felkérésére Xavéri Szent Ferenc és Lisieuxi Szent Teréz kettősportrét festette meg, illetve Boldog IV. Károly secco portréját. 2010-ben a “Hová mész csángó magyar” című képével a „Nyiss ránk” Komárom-Esztergom megyei képzőművészeti pályázat fődíját nyerte. 2011-ben Dorog Város Képviselő-testülete az „Év pedagógusa” címet adományozta szakmai munkáját elismerendő. 2018-ban átvehette a város művészeti díját, a Rauscher György kitüntetést. 2019-ben irányításával alkották meg a dorogi gyermeket az Alkotók Gyermeknapján a több négyzetméteres festményt. 2019-ben tanítványai elnyerték a Dorog35 pályázat középiskolás kategóriájának fődíját.

Kiállításai voltak Dorogon, Esztergomban, Budapesten, Németországban, Romániában.

Kategória: Uncategorized

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük